Připravte si vlastní sushi

14. července 2016 v 10:49 | Ellby |  Jídlo

Pokud jste milovníci sushi jako já, ukážu vám, jak si připravit vlastní sushi doma mnohem levněji. Na začátek nutno říct, že i tak to nebude nic levného:D Je potřeba také hlavně trpělivost a spoustu netradičních surovin.



Co potřebujeme?
  • Rýži na sushi - DŮLEŽITÉ! Nesmíte použít obyčejnou rýži. Rýže na sushi je více lepivá a tudíž se přichytne na řasu. Prodává se většinou po 0,5 kg a víc ani není potřeba. Koupíte ji v každém větším obchodě v mezinárodní kuchyni.
  • Řasu - nejlepší je ta, která už je "naplátkovaná". Na 0,5 kg rýže vychází asi 2 balení. Taktéž není potřeba chodit do specializovaných obchodů, stačí hledat:)
Doporučuji tuto řasu:)
  • Náplň - můžete použít, co máte rádi, ale spíš bych doporučila moc neexperimentovat:) Jako náplň se nejčastěji používá: uzený losos, uzený tuňák, krabí tyčinky, okurek, paprika, méně často pak třeba treska a další ryby:)
  • Další ingredience - z tohoto vypíchnu hlavně sojovou omáčku, která dodává sushi skvělou chuť, wasabi (pouze pro silnější jazýčky, opravdu hodně pálivé:D) a kandovaný zázvor (platí totéž jako u wasabi).
  • Citron nebo citronovou šťávu - bude se hodit, to si ale vysvětlíme později:)
  • Rodinu, kamaráda nebo parťáka - taky celkem nutné, aby to dělali aspoň 2 lidé, klidně zapojte celou rodinu, protože jinak to bude pěkně trvat:D

Postup:

  1. Sushi je celkem časově náročné, takže je třeba s tím dopředu počítat a nejprve si připravit rýži.
    • PŘÍPRAVA RÝŽE:
    • Nejdříve si rýži propláchneme pod tekoucí vodou. Porplachujeme tak dlouho, dokud neodtéká čístá voda.
    • Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Vody má být vždy o 20% více než rýže.
    • Citron rozkrojíme na dvě poloviny a jednu vložíme do hrnce s rýži (druhou si ponecháme, později se bude hodit).
    • Do misky připravíme směs octa, soli a cukru a přidáme do hrnce.
    • Zakryjeme pokličkou, uvedeme do varu a krátce povaříme na nejvyšším stupni, poté oheň stáhneme.
    • Vyjmeme citron a dále vaříme, dokud nenabobtná a v hrnci nezbyde žádná voda (asi 10 minut)
    • Poté je nutné rýži nechat vychladnout a pracovat až se studenou rýží.
  2. Až nám rýže vychladne, můžeme se pustit do samotného rolování sushi. Nachytáme si řasu a pokud máte plátky, které jsem doporučovala výše, tak je rozstřihneme napůl, protože jinak je řasa moc dlouhá.
  3. Nachystáme si ingredience a nakrájíme je na podlouhlé plátky, abychom je mohli do sushi rovnou skládat:))
  4. Také si nachytáme misku s vodou a vyšťavíme do ní zbylou půlku citronu. Jinak se vám bude rýže lepit na ruce a celé sushi se vám zhroutí:D Po každé rolce ruce znovu namočte.
  5. Následující postup je velice důležité pochopit, proto odkážu na jedno video, podle kterého jsme to dělali i my:)
  6. Dále už jen sushi pokládejte na nějaký velký tác a můžete podávat:) Ještě chci zmínit, že pokud to chcete mít lepší, každé sousto si namočte do sojové omáčky:) Dobrou chuť:)


A zde ukázka sushi, které jsme dělali včera. Použili jsme 0,5 kg rýže, 2 balení řas, 2 balení uzeného lososa, 1 balení uzeného tuňáka, 1 balení tresky v oleji, jeden okurek a jednu papriku. A nají se z toho v pohodě 4 - 5 lidí:D

Pozn.: to žluté v misce nejsou brambůrky, ale kandovaný zázvor:D

Doufám, že aspoň někoho nalákám na sushi a také vyzkouší:)

Máte rádi sushi? Podělte se v komentářích!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa


Komentáře

1 Slečna P. Slečna P. | Web | 14. července 2016 v 15:13 | Reagovat

Sushi jsem nikdy neměla a ani nevím, jestli bych ho chtěla ochutnat. Možná si ho ale někdy dám, stejně jako chci ochutnat krevety!

2 Butty Butty | Web | 14. července 2016 v 17:57 | Reagovat

Asi bych to zvládla, jo až tak si věřím :-D ale to sushi mě fakt nezaujalo. Nedávno jsem ho ochutnala poprvé, jako nic moc no. třeba by mi chutnalo jiné nerikam že ne, ale i tak mě to už neláká no.

3 Ellby Ellby | Web | 14. července 2016 v 19:29 | Reagovat

[1]: Pokud máš ráda ryby, tak by ti mohlo chutnat:) Joo, krevety ty jsem taky nikdy neměla:D

[2]: Určitě zvládla:D Chápu, určitě to nechutná všem, je to takové zvláštní:)

4 steel32 steel32 | Web | 15. července 2016 v 9:25 | Reagovat

s výrobou sushi naštěstí docela válím :DD a mám na něj chuť jako prase, dost dlouho jsem ho neměla :( otravuju pořád doma, že bysme si ho mohli dát :D
a prej brambůrky :DDDDD sushi s brambůrkama, ňami :D jenom mě tenhle zázvor moc nejede, kupujem ten světle růžovej, nevím, přijde mi lepší :D

5 lencaleni lencaleni | 15. července 2016 v 16:29 | Reagovat

Sushi jsem nikdy nejedla, ale po přečtení tohoto článku mám chuť to zkusit. :D

6 Ellby Ellby | Web | 16. července 2016 v 8:46 | Reagovat

[4]: oo konečně někdo, kdo je na něm závislý, jako já:D!

Trochu to tak vypadá no:DD Ten růžový jsem nezkoušela, tak mám tip na příště:D

[5]: Určitě zkus, aspoň budeš vědět, jak to máš:):D

7 NaTyy NaTyy | Web | 21. srpna 2016 v 12:21 | Reagovat

Týjo, mě se líbí když je to hotové ale rozhodně patřím mezi ty, co by to do pusy nedaly :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama